Al enkele jaren schrijven wij er over, de mobielvriendelijkheid van uw website. Al sinds april 2015 heeft Google ook zelf aangegeven dat de vindbaarheid mede bepaalt wordt door het wel of niet mobielvriendelijk zijn van een website. In deze blog staan we met u stil waarom Google het zo belangrijk vindt dat uw website mobielvriendelijk is, maar ook welke mogelijkheden dit voor uw website biedt.

De mogelijkheden voor een mobielvriendelijke website

Om uw website mobielvriendelijk te hebben, biedt Google drie verschillende mogelijkheden. Dat zijn namelijk de volgende mogelijkheden:

  1. Responsive website:
    De mobiele website en de reguliere website zijn het zelfde. De stijl van de website is echter zo opgebouwd, dat het ontwerp zich automatisch aanpast aan de weergave van de gebruiker.
  2. Dynamische weergave:
    Een website met een dynamische weergave staat op dezelfde URL als de reguliere website, maar heeft wel een andere opbouw kwa code. Zie het als een mobiele website die op dezelfde URL staat als de reguliere website.
  3.  Afzonderlijke URL’s:
    Bij een website met afzonderlijke URL’s heeft u dus een mobiele website op een losse URL, denk hierbij bijvoorbeeld aan m.domeinnaam.nl. Op basis van een doorverwijzing worden alle mobiele gebruikers door verwezen.

Zoals Google zelf schrijft zijn alle drie de opties mogelijk. Wel geeft Google zelf de voorkeur aan een sterke responsive website.

De voordelen van een responsive website

Maar wat zijn nu precies de voordelen van een responsive website? Een responsive website biedt één platform voor zowel mobiele als reguliere desktop gebruikers. Hierdoor heeft u kwa onderhoud slechts één website om bij te werken. Daarnaast is het opzetten van een responsive website zeer eenvoudig. Wanneer u een WordPress website heeft, zijn er talloze templates beschikbaar die responsive zijn opgebouwd. Hierdoor hoeft een responsive website dus niet duurder te zijn dan een reguliere website! In onze low budget website pakketten, zijn bijvoorbeeld alle websites al standaard responsive. Wij vinden dat een responsive website dé standaard zou moeten zijn.

De eisen die Google stelt aan een mobielvriendelijke website

Het hebben van een responsive website is erg belangrijk. Alleen het uitkiezen van een responsive template is echter niet voldoende. Google stelt strenge eisen voor een goede mobiele website. Google heeft voor alle gebruikers een mobielvriendelijkheidstest op de markt gebracht waarmee je zelf kunt testen of uw website mobielvriendelijk is. Google hanteert strenge eisen aan de mobielvriendelijkheid van een website en let hierbij op de regelafstanden, klikmogelijkheid van buttons en de leesbaarheid van lettertypes.

Verschuiving naar mobiel

Uit onderzoek van Google Trends is gebleken dat er inmiddels meer zoekopdrachten van mobiel plaats vinden, dan vanaf een desktop. Om deze rede blijft Google de zoekresultaten voor de mobiele telefoons verder ontwikkelen. De mobiele zoekresultaten krijgen steeds meer aandacht van Google. De Engelstalige Google websites zijn bijvoorbeeld al uitgebreid met diverse ‘rich cards’. Dit om zo de mobiele gebruiker direct de informatie te kunnen bieden die hij of zij zoekt. Het is dus van belang dat u daar in mee groeit en al deze nieuwe trends verwerkt in uw (responsive!) website.

Een responsive website: waarom niet?

We zijn benieuwd of u al een responsive website heeft en of deze website ook volledig door de Google test kwam. Anno 2016 is het ondenkbaar om een website te hebben die niet is ingespeeld op de mobiele gebruikers. Los van het feit dat u hiermee eerder bovenaan in Google komt, is het met name ook voor uw gebruikers van groot belang om uw website mobielvriendelijk op te bouwen.

Benieuwd naar hoe uw website mobiel scoort? Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek bespreken we graag de mobiele mogelijkheden voor uw website! Bel 0416 531034 of stuur ons een e-mail: info@hvmedia.nl.