Social media is een open podium dat uw bedrijf kan maken, maar ook kan breken! Diverse bedrijven hebben al forse misstappen gemaakt op het gebied van social media, waaronder ook grote multinationals als Microsoft.

Zo plaatste Microsoft een tijd terug een Facebook artikel met vier topgames van Microsoft, met de vraag wie ze allemaal kende. Op zich een slimme strategische zet met de komst van de grootste videogame-beurs en de lancering van nieuwe gameconsoles van Microsoft. Echter waren de vier games niet allemaal van Microsoft, zo stond er een screenshot bij uit Killzone: Shadows Fall. Dit is een game die exclusief voor de Playstation 4 is uitgekomen en dus van de grote concurrent Sony is.

Deze kapitale fout levert hilariteit op en zorgt er voor dat de fout binnen no-time de wereld over gaat. Het laat zien dat ook achter de grootste bedrijven, gewone mensen werkzaam zijn. Gewone mensen, die ook fouten maken! Maar we kunnen hier wel een belangrijk leerpunt uit halen. Dit betekent dat een update op Twitter op Facebook dus ook zo de naam en reputatie van uw bedrijf kan aantasten. Microsoft heeft de fout zo snel mogelijk van internet afgehaald, maar toch zijn de screenshots van de fout al de hele wereld over gegaan.

Het open podium dat social media heet. De plaats waar iedereen alles met elkaar deelt. Als je hier op de juiste manier gebruik van maakt, kan dit een forse reputatieboost veroorzaken. Maar hoe groot uw reputatie ook is, een kleine misstap en uw reputatie wordt begraven met negatieve reacties. Maar wat kunt u nu doen om dergelijke misstappen te voorkomen? En hoe gaat u er mee om als u zo’n misstap gemaakt hebt?

Het antwoord is eenvoudig: een social media strategie. En een social media strategie is anders dan het vooraf inplannen van social media updates. Veel organisaties onderschatten de bezoekers. Vooraf ingeplande statusupdates worden tegenwoordig binnen een paar tellen afgeschoten. Daarbij is het een irritatiefactor op de social media, het wordt gezien als spam, waardoor u het risico neemt volgers kwijt te raken. Het is beter om uw doelgroep met open armen te ontvangen op uw social media kanalen. Geen één op één harde verkoop benadering, maar een persoonlijke benadering. Dit kan door een vleugje humor in uw statusupdates te verwerken of door ook mee te gaan in een discussie van uw doelgroep. Om uw doelgroep te overladen met reclame op de social media is de grootste fout binnen de social media marketing. Het “sociale” uit het woord social media komt immers niet zomaar uit de lucht vallen.

Het is verstandig om mee te gaan met de trends op het gebied van social media, maar doe dit wel met een geschikte social media strategie. En als je dan een fout maakt op je social media, geef deze fout dan toe. Fouten maken is menselijk, een fout toegeven is toegeven aan je menselijkheid. Dit laat juist het “sociale” zien binnen de social media. Het verwijderen van een update lost het probleem niet op, de bron van de fout wordt slechts gemaskeerd. Kies voor een geschikte social media strategie, een eerlijke social media strategie!