Er voor zorgen dat u een mooie website hebt is één, maar hoe ziet die website er uit op een mobieltje of tablet? Is de website dan nog steeds zo overzichtelijk? Is uw webshop dan nog steeds zo gemakkelijk? Die vragen worden steeds belangrijker, want steeds meer internet activiteiten verplaatsen naar de mobiele apparaten. Bent u klaar voor die mobiele revolutie?

De computer of laptop is allang niet meer het enige apparaat waarmee men alle websites afgaan. Ook smartphones en tablets bieden tegenwoordig uitstekende mogelijkheden om snel aan de informatie te komen die men zoekt! Echter zijn websites en webshops vaak ontworpen met een normale computer in gedachten, dit betekent dat zij een breedte hebben van 1000 pixels of meer. Wanneer u uw website of webshop bezoekt vanaf een computer is dit geen enkel probleem, maar wanneer u de website opent op een smartphone of tablet wordt dit een ander verhaal.

Deze schermen zijn fors veel kleiner en hebben vaak moeite met het leesbaar weergeven van een website of webshop. In dat geval zou een responsive website een oplossing kunnen bieden. Maar wat is dat nu precies zo’n responsive website? Een responsive website heeft altijd dezelfde code, hetzelfde website adres, of je deze website nu benadert vanaf uw computer of vanaf de mobiele apparatuur. Maar de ‘css’, oftewel: de code waarin de vormgeving in vastgesteld staat, die past zich aan aan het apparaat van je bezoeker. Als uw website wordt bezocht vanaf een smartphone, krijgt de bezoeker dus een ander design voorgeschoteld dan wanneer die jouw website bezoekt op een computer. Dit terwijl de inhoud van de website en de techniek exact het zelfde is.

Een mobiele website is daarmee anders dan een responsive website. Want bij een responsive website wordt dezelfde informatie weergegeven als op de reguliere website, bij een mobiele website wordt er echter een selectie gemaakt. Dit betekent dat de mobiele website een compacte versie is van de reguliere website, met een andere uitstraling, maar ook met een andere informatievoorziening. Hier wordt dus een compacte samenvatting gegeven van de reguliere website, of worden contactgegevens en openingstijden meteen op de homepage gecommuniceerd. Dit aangezien een bezoeker via een smartphone geen uitgebreide informatie zal gaan lezen.

Wanneer een responsive website?

Wanneer moet uw website voorzien zijn van een responsive design? Een logisch geval zou zijn wanneer jouw website of shop erg onleesbaar of onbruikbaar wordt op kleinere (aanraak)schermen. Daarbij is een groot voordeel dat u op een responsive website alle informatie biedt uit een reguliere website, hierbij hoeft u dus maar één website te beheren. Het voordeel hiervan is ook dat de zoekmachines maar één url hoeven te doorzoeken.

Wanneer een mobiele website?

Wilt u de mobiele gebruiker van uw website specifiek andere informatie tonen dan een algemene bezoeker via een computer, dan is een mobiele website de ultieme oplossing. Bij een mobiele website toont u bijvoorbeeld de openingstijden, acties en contactgegevens groots. Terwijl bijvoorbeeld een Over ons pagina wat verder naar de achtergrond gaat.

Met de komst van 4G internet belooft er een nog grotere boost te komen in het gebruik van mobiel internet. In een tijd waarin de computer allang niet meer zaligmakend is, ontkom je er niet aan om goed na te denken over vormgeving en bruikbaarheid van je website op andere media dan een 23-inch breedbeeldmonitor. Bent u klaar voor de mobiele revolutie?