Laadsnelheid is de tijd die nodig is om een website of app te laden op een apparaat. Dit kan van invloed zijn op de gebruikerservaring en kan zowel positief als negatief zijn.
Een lage laadsnelheid kan leiden tot frustratie en ongeduld bij gebruikers, wat kan resulteren in een afname van het aantal bezoekers op een website. Dit kan ook leiden tot een afname van conversies, zoals het doen van aankopen of het invullen van een formulier.
Aan de andere kant kan een hoge laadsnelheid leiden tot een positieve gebruikerservaring en een toename van het aantal bezoekers en conversies. Het kan ook helpen om de positie van een website of app in de zoekresultaten van zoekmachines te verbeteren, wat kan leiden tot meer verkeer en mogelijk zelfs meer inkomsten.
Zoekmachines, zoals Google, geven dus de voorkeur aan websites met een hoge laadsnelheid omdat deze een betere gebruikerservaring bieden. Daarom heeft laadsnelheid invloed op de SEO van een website. Google gebruikt ook laadsnelheid als een rankingfactor, wat betekent dat websites met een hoge laadsnelheid beter gepositioneerd kunnen zijn in de zoekresultaten.
Hoe kun je de laadsnelheid controleren?
Het is belangrijk om de laadsnelheid van je website te controleren om te zorgen dat deze voldoet aan de behoeften van je gebruikers en om de prestaties van je website te verbeteren.
Er zijn verschillende manieren om je laadsnelheid te controleren, zoals:
- Gebruik van online tools: Er zijn verschillende online tools die je kunt gebruiken om de laadsnelheid van je website te meten. Een voorbeeld is Google PageSpeed Insights. Met deze tool kun je de laadsnelheid van je website testen op desktop en mobiel en krijg je ook tips om je laadsnelheid te verbeteren.
- Gebruik van webbrowsers: Sommige webbrowsers, zoals Google Chrome, hebben ingebouwde tools om de laadsnelheid van een website te meten. Je kunt bijvoorbeeld de ontwikkeltools van Chrome gebruiken om de laadsnelheid van een website te testen.
- Gebruik van serverlogs: Als je toegang hebt tot de serverlogs van je website, kun je daaruit informatie halen over de laadsnelheid van je website. Je kunt bijvoorbeeld de tijd meten die nodig is om een verzoek van een gebruiker te verwerken en om de pagina te laden.
- Gebruik van monitoringtools: Er zijn ook tools die je kunt gebruiken om de laadsnelheid van je website te monitoren. Deze tools sturen je meldingen als de laadsnelheid van je website afwijkt van de normale waarden. Zo kun je snel ingrijpen als er iets misgaat met de laadsnelheid van je website.
Hoe maak je jouw website sneller?
Er zijn veel verschillende manieren om zelf invloed te hebben op jouw laadsnelheid. Hierbij wat tips om de laadsnelheid van je website te verbeteren.
- Optimale afbeeldingen:
Zorg ervoor dat je afbeeldingen optimaal opslaat en formateert voordat je ze op je website plaatst. Dit kan helpen om de laadsnelheid van je website te verbeteren. HV Media adviseert om altijd gebruik te maken van .WEBP afbeeldingen in een resolutie die nodig is. - Gebruik caching:
Door gebruik te maken van caching kun je ervoor zorgen dat bepaalde elementen op je website niet opnieuw hoeven te worden geladen bij elk bezoek. Dit kan de laadsnelheid van je website verbeteren. Voor WordPress websites adviseren wij bijvoorbeeld het gebruik van een plugin als ‘WP Rocket‘. - Minificeer CSS en JavaScript:
Door CSS- en JavaScript-bestanden te minificeren, kun je ervoor zorgen dat ze kleiner zijn en sneller kunnen worden geladen. Zo wordt alle niet gebruikte code weggehaald. Er zijn plugins in WordPress die dit kunnen verzorgen, echter wees hier ook voorzichtig mee. Zorg dat je altijd een backup hebt gemaakt. Dit aangezien aanpassingen in de broncode altijd voor problemen kan zorgen. - Gebruik een content delivery network (CDN):
Een CDN is een netwerk van servers dat zorgt dat de content van je website snel wordt geleverd aan gebruikers, ongeacht waar ze zich bevinden. Door gebruik te maken van een CDN kun je de laadsnelheid van je website verbeteren. Klanten die hun website via HV Media hebben lopen, kunnen gebruik maken van zo’n CDN network. - Gebruik Varnish caching:
Naast caching in de website, biedt Varnish caching een extra server caching. Varnish is een open source HTTP-caching programma dat werkt als een reverse proxy. Het is ontworpen om de laadsnelheid van websites te verbeteren door gebruikersverzoeken te cachen en op te slaan in de servers van de website. Varnish is vooral geschikt voor websites met veel verkeer en dynamische content.
Wanneer een gebruiker een verzoek doet om een webpagina te laden, controleert Varnish of deze al in de cache opgeslagen is. Als dat het geval is, wordt de pagina direct vanuit de cache geladen, wat de laadsnelheid verbetert. Als de pagina nog niet in de cache opgeslagen is, wordt het verzoek doorgezonden naar de webserver en wordt de pagina vanuit de webserver geladen. De pagina wordt vervolgens opgeslagen in de cache zodat deze bij toekomstige verzoeken snel geladen kan worden. - Gebruik een snelle hosting-server:
Zorg ervoor dat je website op een snelle hosting-server staat om ervoor te zorgen dat deze snel wordt geladen. De hosting mogelijkheden van HV Media is volledig ingericht om de websites razendsnel te maken. Zo bieden wij in al onze pakketten standaard de mogelijkheid voor CDN, Redus caching en Varnish caching.
Hulp nodig?
Een snelle website is dus één van de fundamentele basisstappen als je met jouw website aan de slag wilt gaan met SEO. Heb je hulp nodig van SEO specialist bij het verbeteren van jouw laadsnelheid? Neem gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag verder om jouw website nog sneller te maken.