Met stiekem verstopte links, wat goede teksten en een scherpe domeinnaam komen we er tegenwoordig niet meer. Zo is het belangrijk dat uw website technisch aan alle functionaliteiten voldoet, maar ook is het belangrijk dat u van uw website een autoriteit maakt. Als uw website een autoriteit is, komt uw website namelijk makkelijker bovenaan in Google.

Voorheen kende Google vooral de term Pagerank. Dit was een manier om de waarde van een website uit te drukken. De Pagerank kunt u zien als een soort rapportcijfer dat Google eens in de zoveel tijd (altijd onbekend geweest wanneer exact) mee gaf aan alle geïndexeerde websites. Hoe hoger de Pagerank, des te hoger de waarde was van de zoekmachines en des te beter de website werd gevonden in Google. Deze Pagerank was te verdienen door goede linkbuilding op te zetten. De Pagerank werd bepaald op basis van de links die naar de website leidde. Zo werd er gekeken naar het aantal links, maar ook naar het soort links dat naar de website werd gestuurd. Om het even in Jip en Janneke samen te vatten: het gaat er om hoeveel je site wordt gelinkt en door wie! De algoritmes (formule om zoekresultaten te tonen) worden echter steeds vaker geupdate. Bij grote updates krijgt de update zelfs een naam mee. In de SEO wereld wordt zo gesproken over de Panda update en de Penguin update.

De Panda update is vernoemd naar een ingenieur van Google, Navneet Panda. Het doel van de Panda update was om de zoekresultaten weer eens flink op te schonen. De resultaten van Google werden bevuild met spamachtige websites, websites met een lage kwaliteit aan content. Deze kwamen hoog in Google omdat zij veelvuldig het zoekwoord verwerkten, echter was de inhoud van de tekst fors minder dan van andere pagina’s. De Panda update zorgde ervoor dat alle websites met een lage kwaliteit zakken in de resultaten, zodat de websites met goede kwaliteit weer bovenaan in Google staan. Indien Google met zijn Panda update een website als slechte kwaliteit beoordeelde zakte deze website in de resultaten of werd ze zelfs helemaal (de gehele website) gewist uit de resultaten. Bij websites met een slechte inhoud/kwaliteit, kunt u denken aan websites waar men gebruik maakt van duplicaded content, oftewel: gekopieerde teksten! Maar ook teksten met overmatig veel zoekwoorden vallen op bij de Panda update. Sinds augustus 2011 is de Panda update in Nederland actief.

Na de Panda update rolde Google de Penguin update uit. De Penguin update pakt het misbruik en de spam aan. Steeds meer websites maken gebruik van black hat linkbuilding. Dit is een manier waarop er massaal links werden verspreid via het internet die verwezen naar een andere website. Zo werd er massaal linkbuilding ingezet. Dit aangezien Google tot voor kort de hoeveelheid links mee telde in de zoekresultaten. Met de Penguin update wil Google de zoekresultaten weer relevanter maken en het algoritme minder gevoelig maken voor trucjes. Misleidende sites, verkeerde en valse links worden daarom streng aangepakt door Google. Hierdoor wordt er niet (alleen) gekeken naar de hoeveelheid links en verwijzingen naar uw website, maar vooral naar de kwaliteit van de links naar uw website. Zo gaat Google veel verder dan alleen de Pagerank. Google bepaalt de autoriteit van de websites. Dit gebeurt voor een deel door de social media erbij te betrekken. Het gaat niet alleen meer om links, het gaat om het opbouwen van een goede website met een hoge autoriteit. Dit betekent dat Google kijkt naar de kwaliteit van de websites die naar u verwijzen en hoe de mensen ook op de social media over u praten en of deze daarvandaan ook naar u verwijzen (likes, shares en retweets).

Het geheim van een website die optimaal gevonden wordt is dus: uw website eerlijk optimaliseren. Probeer geen trucjes, dan valt u door de mand. Ga op een eerlijke manier de concurrentie aan en streef de concurrentie voorbij op basis van kwaliteit!

Wilt u uw website ook op een eerlijke manier laten optimaliseren? Wilt u ook op een eerlijke manier bovenaan in Google komen? Bel gerust 0416-531034 en vraag eens naar de mogelijkheden.