Het einde van het jaar is in zicht en daar horen weer een hoop lijstjes bij. Van de meest gebruikte zoekwoorden tot de handigste tips om ook 2023 succesvol in te gaan.

SEO is een continu evoluerende discipline, en het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen. In dit artikel zullen we de belangrijkste SEO-trends en tips voor 2023 doornemen, zodat je je website kunt optimaliseren en ervoor kunt zorgen dat je goed gevonden wordt in de zoekmachines.

Voice search

Steeds meer mensen gebruiken spraakassistenten zoals Google Assistant en Siri om te zoeken op het internet. Dit betekent dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat je website goed geoptimaliseerd is voor voice search. Dit kun je doen door gebruik te maken van vraagzinnen en long tail zoekwoorden, en door ervoor te zorgen dat je website goed geïndexeerd is voor spraakassistenten. Denk hierbij aan blogs die beginnen met een vraag of het toevoegen van een veelgestelde vragen pagina op jouw website.

Mobile-first indexing

Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone om te zoeken op het internet en daarom is het belangrijk dat je website goed geoptimaliseerd is voor mobiel gebruik. Google gebruikt mobile-first indexing om te bepalen hoe websites gepositioneerd worden in de zoekresultaten. Dit betekent dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat je website snel laadt op mobiele apparaten en dat de content op je website gemakkelijk te lezen is op kleinere schermen.

Structured data

Structured data is een manier om ervoor te zorgen dat zoekmachines beter begrijpen wat er op je website staat. Door gebruik te maken van structured data kun je ervoor zorgen dat je website beter gevonden wordt in de zoekresultaten en dat je website beter gepresenteerd wordt in de zoekresultaten. Zo kun je aan de website structured data toevoegen voor producten, reviews en FAQ. Op die manier valt jouw website extra op in de zoekresultaten.

Google Analytics 4

2023 wordt ook het jaar van de overgang van Google Analytics. Op 1 juli 2023 stopt Google met de traditionele Universal Analytics. Het is erg belangrijk om tijdig over te stappen naar de nieuwe Google Analytics 4. Als je op tijd overstapt naar de nieuwe versie, kun je in het tweede deel van 2023 toch eenvoudig data vergelijken. Heb je hulp nodig bij de overgang van de traditionele Universal Analytics naar Google Analytics 4? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

User experience

De user experience (UX) van je website is steeds belangrijker geworden voor SEO. Zoekmachines geven websites met een goede UX een hogere ranking dan websites met een slechte UX. Zorg ervoor dat je website snel laadt, gemakkelijk te navigeren is en dat de content op je website gemakkelijk te lezen is voor bezoekers. Kortgezegd: zorg er voor dat jouw website perfect is. Als websitebezoekers jouw website waarderen, zal de waardering in de ranking van Google dus ook snel volgen.

Online marketing updaten

Aan het eind van het jaar is het ook altijd verstandig om de online marketing plannen eens tegen het licht te houden. Dekken alle zoekwoorden nog wel de lading van jouw bedrijfsactiviteiten? Of zijn er wellicht nieuwe inzichten? Aan het einde van het jaar is het altijd verstandig om eens een nieuw concurrentie en zoekwoorden onderzoek uit te zetten, om te kijken of er nog nieuwe zoekwoorden of inzichten zijn.

Content planning maken

Op het internet word je overspoeld met inhaakkalenders en content tips. Een sterke online positie valt of staat met continuïteit. Daarom is het verstandig om nu alvast een content planning te maken voor het gehele jaar. Neem naast het maken van die nieuwe content ook altijd een update mee van de bestaande content in je planning. Zo blijft de hele website goed up-to-date.

Door rekening te houden met deze SEO-trends en tips voor 2023, kun je ervoor zorgen dat je website goed het nieuwe jaar in gaat. Het team van HV Media wenst je in ieder geval fijne feestdagen en een goede jaarwisseling. Ook in 2023 staan we graag voor u klaar om jouw website nog succesvoller te maken!