Longtail zoekwoorden zijn specifieke zoektermen die bestaan uit meerdere woorden en die gebruikt worden door mensen wanneer ze op zoek zijn naar specifieke producten of diensten. Deze zoekwoorden zijn vaak langer en specifieker dan de kortere, algemene zoekwoorden die vaak gebruikt worden in zoekmachines.

Een voorbeeld van een longtail zoekwoord is bijvoorbeeld “iPhone 13 Pro hoesje” in plaats van alleen “telefoonhoesje“. Door het gebruik van longtail zoekwoorden kun je gerichter adverteren aan mensen die op zoek zijn naar specifieke producten of diensten, wat kan leiden tot een hogere conversieratio en een betere return on investment (ROI).

Longtail zoekwoorden zijn ook nuttig voor zoekmachine optimalisatie (SEO). Door het gebruik van deze specifieke zoekwoorden in je content, kun je ervoor zorgen dat je beter gevonden wordt door mensen die op zoek zijn naar specifieke producten of diensten. Bovendien kun je door het gebruik van longtail zoekwoorden de concurrentie met grote spelers op algemene zoekwoorden verminderen, aangezien deze zoekwoorden vaak minder concurrerend zijn.

Een online strategie met longtail zoekwoorden biedt dus minder concurrentie en is daardoor goedkoper uit te voeren. Daarnaast bereik je wel minder bezoekers, maar de bezoekers zijn daarentegen wel weer heel erg specifiek. Hierdoor is de kans op een verkoop dus aanzienlijk groter.

Hoe vind ik de beste longtail zoekwoorden?

Er zijn verschillende manieren om longtail zoekwoorden te vinden. Een van de meest effectieve manieren is door het gebruik van zoekwoordonderzoekstools, zoals Google’s Keyword Planner. Deze tool kan je laten zien welke zoekwoorden populair zijn en hoeveel zoekvolume ze hebben. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van zoekwoorden die gerelateerd zijn aan je producten of diensten, zoals synoniemen of langere varianten van bestaande zoekwoorden.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het gebruik van longtail zoekwoorden alleen nuttig is als ze ook relevant zijn voor je producten of diensten. Het is dus belangrijk om te blijven focussen op relevante zoekwoorden, zodat je ervoor kunt zorgen dat je website beter gevonden wordt door de juiste doelgroep.

Tot slot is het ook belangrijk om te onthouden dat het gebruik van longtail zoekwoorden alleen één aspect is van een effectief SEO- en advertentiebeleid. Er zijn nog vele andere factoren waarmee rekening gehouden dient te worden als je bovenaan in Google wilt komen. Maar de inzet van longtail zoekwoorden kan met name voor mooie resultaten op de korte termijn zeer leuke resultaten bieden.