Om online succesvol te zijn en te blijven, is het belangrijk om jouw website aan bepaalde voorwaarden te laten voldoen. Deze voorwaarden staan opgenomen in het algoritme van Google. In de loop der jaren wordt het steeds duidelijker welke waarden voor Google belangrijk zijn om in aanmerking te komen voor een toppositie in Google. In deze blog maak ik inzichtelijk hoe je jouw website kunt inrichten volgens de waarden van Google, zodat u hoger in Google komt. Dit doe ik aan de hand van 5 eenvoudige stappen.

Stap 1: Focus op één zoekwoord

Voor het optimaliseren van jouw website is het belangrijk om te weten op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden. Het is dus niet verstandig om jouw pagina op meerdere zoekwoorden te focussen. De trend van “one-page websites” is dus ook een afrader voor SEO. Met deze pagina’s weet de zoekmachine niet welke zoekwoorden gerelateerd zijn aan jouw pagina’s. Door de focus te plaatsen op één of twee zoekwoorden, zien zoekmachines exact waar jouw pagina over gaat. Aangezien er steeds meer mensen bezig zijn met internet marketing, is het verstandig om de focus te leggen op longtail zoekwoorden. Dit zijn zoekwoorden in een specifieke varriant. Waarschijnlijk wordt er minder vaak op deze longtails gezocht, maar de kans op een conversie (ingevuld contactformulier of aankoop in webshop) is groter.

Stap 2: Titels en meta’s

Als het focus zoekwoord is vastgesteld, is ook bekend waar de betreffende website pagina over gaat. Iedere website bevat een ‘page title’. Deze titel moet de zoekmachine een duidelijk beeld geven waar de pagina over gaat. Deze ‘page title’ staat ook direct als titel meegegeven in de zoekresultaten en mag niet meer dan 60 tekens bevatten.  Echter is het voor de gebruikers van een zoekmachine ook makkelijk om een uitgebreidere beschrijving te lezen van jouw pagina. Men noemt deze uitgebreidere beschrijving de ‘meta description’. Tegenwoordig is de waarde van deze meta description behoorlijk geminimaliseerd. Echter kan deze omschrijving wel van grote betekenis zijn om de conversie te verhogen. Op deze manier kun je jouw bezoekers van de zoekmachine naar jouw website “lokken”. Dit kun je bijvoorbeeld doen door jouw unique selling points goed naar voren te laten komen.

Stap 3: Tussenkoppen

Met focus op één of twee zoekwoorden en een goede pagina titel en omschrijving, staat het fundament voor jouw webpagina vast. Het is nu belangrijk om vast te stellen welke content er gecommuniceerd dient te worden op de pagina. Dit is eenvoudig te doen door het gebruik van tussenkoppen. Google leest website pagina’s zoals mensen kranten lezen. Zo is een krant opgebouwd uit een kop en verschillende tussenkoppen. Een goede website pagina dient ook zo opgemaakt te worden. De kop van een webpagina noemt men de <h1>. Alle tussenkoppen worden aangeduid met een <h2>. Op deze manier kan een zoekmachine eenvoudig achterhalen waar de pagina’s over gaan. Net als in kranten, hoort het focuswoord ook een prominente plaats te hebben in de hoofdkop en de tussenkoppen.

Stap 4: Relevante informatie

Een SEO begrip is:”Content is King”, of “It’s all about content!”. Dit zijn ook precies de belangrijke criteria waar zoekmachines waarde aan hechten. Op een geoptimaliseerde pagina dient veel tekst aanwezig te zijn. Tevens is het belangrijk dat het focus zoekwoord ook met regelmaat naar voren komt, dit om zo duidelijk te maken waar de pagina over gaat. Tijdens deze vierde stap is het belangrijk om de pagina in eerste instantie te schrijven voor de lezer van de pagina. Als deze pagina’s namelijk worden geschreven voor de zoekmachines resulteert dit in hoge bezoekersaantallen en een hoge positionering, maar zullen de bezoekers de pagina direct weer verlaten. Hierdoor is het raadzaam om eerst zelf de pagina te schrijven voor de lezer van de website. Vervolgens kunt u een SEO expert de tekst laten optimaliseren tot een SEO tekst die ook geschikt is voor de zoekmachines.

Stap 5: Interne links

In teksten kun je eenvoudig ook links plaatsen. In dit geval wordt er een woord gekoppeld aan een andere website pagina. In een gedeelte van de tekst kan bijvoorbeeld de tekst website laten maken gelinkt worden aan de pagina Websites op HV Media.nl. Zo maken wij Google duidelijk dat deze website pagina gaat over het laten maken van websites.

Wil jij SEO advies op maat?

Heeft het artikel vragen opgeroepen? Of wil je liever dieper in gaan op de technische optimalisatie van jouw website? Neem gerust eens contact met ons op voor een vrijblijvend advies op maat.