“Beveiligde websites krijgen voorrang in zoekresultaten Google”, het is de kop van een artikel van Nu.nl in december. Tijdens de gesprekken met mijn klanten krijg ik vaak de vraag wat dit dan concreet voor hen betekent? En hoe kunt u uw website beveiligen? In deze blog wil ik stil staan bij de update van Google waarin de beveiligde websites voorrang krijgen.

In december maakte Google op zijn eigen blog bekend dat websites die een versleutelde verbinding hebben automatisch hoger in Google komen dan websites die een standaard verbinding hebben. Bij beveiligde websites is het lastiger om mee te kijken en de kans dat er dus schadelijke software op deze websites komen is kleiner.

HTTP en HTTPS: wat houdt dat in?

Tegenwoordig is het erg onrustig op het internet. De cyberaanvallen vliegen bij zowel multinationals als MKB bedrijven om de oren. Maar wat heeft dat nu te maken met een HTTP of HTTPS verbinding? Computers communiceren met elkaar via een protocol, of anders gezegd: via een taal. HTTP is zo’n protocol of taal. HTTP is de afkorting voor Hyper Text Transfer Protocol. De afkorting HTTPS staat voor Hyper Text Transfer Protocol Secure. Een HTTPS verbinding heeft de gegevens versleuteld, terwijl het bij een normale HTTP verbinding gewoon onversleuteld verzonden wordt. Dit maakt het een stuk lastiger om dus gegevens te achterhalen of te onderscheppen. Bij webshops of websites waarin persoonlijke informatie gedeeld wordt is het gebruik van een HTTPS verbinding al één van de standaarden.

Hoe belangrijk is een HTTPS verbinding?

In december maakte Google bekend dat een website met een versleutelde verbinding automatisch hoger in Google komen. Vorig jaar werd bekend gemaakt dat de ranking factor van een beveiligde verbinding voor 1% meetelt. Maar na de laatste berichtgeving wordt duidelijk dat Google de websites met een HTTPS verbinding nog meer voorrang geeft.

Het is dus belangrijk om uw website te voorzien van een HTTPS verbinding, dit aangezien het ten goede komt aan de veiligheid van de website. Want: u komt niet hoger in Google omdat u een HTTPS verbinding heeft, u komt hoger in Google omdat uw website veiliger is.

Hoe kan ik zo’n HTTPS verbinding regelen?

Bijna iedere hostingomgeving kan een HTTPS verbinding voor u in orde maken. Als u kiest voor een beveiligde verbinding kunt u hiervoor een SSL certificaat afnemen. Deze certificaten zijn er in diverse soorten en maten, van uitgebreide validatie tot enkel domeinvalidatie. Ook wij kunnen u ondersteunen met het het installeren van een HTTPS verbinding. Neem hiervoor gerust eens vrijblijvend contact met ons op.

Bronnen:
https://www.nu.nl/internet/4184861/beveiligde-websites-krijgen-voorrang-in-zoekresultaten-google.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/HyperText_Transfer_Protocol_Secure